Köre Kikötő - Kisköre városi kikötője és a nyaralóhajók báziskikötője / Tisza-tó

A Tisza-tó települései

A Tisza-tó települései izgalmas programokat és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak

Kisköre

Kisköre város Heves megye déli részén fekszik, vonattal és autóbusszal egyaránt megközelíthető. A 2007-ben megépült bicikliútnak köszönhetően Abádszalók és Poroszló felől kerékpárral is el tudsz jutni Kiskörére. Kedvelt üdülőváros, ami nem csoda, hiszen szabadvízű strandja, és az 1973-ben megépült vízlépcső számos turistát vonz ide a főszezonban. Akik további érdekességekre vágynak, érdemes megtekinteni a gyönyörű késő barokk templomot és a tájházat, amelyben számos népművészeti érték megtekinthető a város múltjából. Kisköre lakói a mai napig büszkék paraszti hagyományaikra, amelyekre rendszeres hagyományőrző találkozóikon emlékeznek meg.

Teljes népesség: 2911 fő
Terület: 68,42 km²

 

Abádszalók

Abádszalók Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnépszerűbb idegenforgalmi központja. A településen korábban nagy hagyományai voltak a gyékényszövésnek, kosárfonásnak, melyek alapanyagait a Tisza árterülete biztosította. A halasi Csipkeház segítségével sok parasztasszony sajátította el a csipkeverés művészetét, amely máig a település fontos népművészeti sajátossága. Abádszalók mára már a vízisportokat, szabadstrandokat, könnyűzenei programokat kedvelő turisták közkedvelt helye. Az „Abádszalóki Nyár” rendezvénysorozat kulturális, képzőművészeti, és sportprogramjai évek óta biztosítják az idelátogató turisták és a lakosság számára a szabadidő tartalmas eltöltését.

Teljes népesség: 4129 fő
Terület: 132,23 km²

 

Tiszaderzs

Derzs már a honfoglalás utáni időszakban benépesült, az évszázadok során pedig számos történelmi fontosságú család megfordult itt, úgy mint Széky Pál, egri hadnagy vagy éppen Széky Péter, szendrői várkapitány. Tiszaderzs nevezetességei között megtalálható egy gyönyörű, XIII. századi román stílusú Domonkos-rendi templom, illetve egy XVIII. századi református templom is.

Teljes népesség: 1036 fő
Terület: 27,19 km²

 

Tiszaszőlős

Tiszaszőlős már az Árpád-korban is lakott település volt. Az évek során a település folyamatosan fejlődött, az infrastrukturális és turisztikai beruházásoknak köszönhetően, így a 2000-es évek elején levált a szomszédos Tiszafüredről. Minden évben megrendezésre kerül a Falunap és a Szüreti bál, az idelátogató vendégek számára pedig izgalmas kalandokat rejthet a településhez kapcsolódó Aranyosi- és Katamarán kikötő, a Falusi Patika Látvány Pálinkafőzde, valamint a Szőlőszem Farm és wellness központ.

Teljes népesség: 1618 fő
Terület: 47,79 km²

 

Tiszafüred

Tiszafüredet a Tisza-tó fővárosának is nevezik, hiszen fejlett turisztikai és gazdasági központnak számít a régióban. Története egészen ie. 4000-4500-as évekig nyúlik vissza, a kutatások már ekkor találtak lakott településre utaló leleteket. A rendszerváltásig a város főként ipari tevékenységet folytatott, később azonban idegenforgalmi-szolgáltató jellege vált erőssé. A város termálfürdője igazi vízgyógyászati kultúrát honosított meg a környéken. Tiszafüred ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő Halas Napoknak is, amelyen színes kulturális és zenei programok jelennek meg.

Teljes népesség: 10 745 fő
Terület: 162,19 km²

 

Tiszavalk

Tiszavalk a Tisza-tó északi csücskében elhelyezkedő ősi település, már a történelem előtti időkben is lakott volt, határában még feltáratlan - feltételezések szerint - Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bronzkori telephelye található. Nevezetességei között található Szilpuszta, ahol a volt tiszai ártéren számos növényritkaságot figyelhetünk meg, illetve a Tisza-tavi madárrezervátum.

Teljes népesség: 304 fő
Terület: 11,54 km²

 

Poroszló

Poroszló jelentős útvonalak csomópontja, a „történelmi kezdetek” óta ez az egyik legalkalmasabb átkelőhely a Tiszán. Valószínűleg az őskorban is lakták már ezt a területet. Mára itt található a Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény és Vízisétány, amely rendkívül izgalmas programlehetőség minden idelátogató számára, hiszen a pallóutas tanösvényen rengeteg különleges madár-, növény- és halfaj figyelhető meg. 2012-ben itt nyílt meg a Tisza-tavi Ökocentrum is, amely Európa legnagyobb édesvízi akváriumával várja látogatóit.

Teljes népesség: 2920 fő
Terület: 109,04 km²

 

Újlőrincfalva

Újlőrincfalva a térség egyik legkisebb települése. A település az 1878-as nagy tiszai árvíz után Lőrinc nevű püspök kezdeményezésére települt ki a mai helyére. Újlőrincfalva Tisza parti része folyamatos kiépítés alatt áll. A horgászok és a csendes pihenésre vágyó látogatók fontos helyszínévé vált mára ez a békés kis település.

Teljes népesség: 191 fő
Terület: 48,08 km²

 

Sarud

Sarud nevének első írásos említése 750 éve történt, IV. Béla király által. Egyike lehet a magyarok által legkorábban benépesített településeknek. Az évszázadok során főként földműveléssel foglalkozó település az elmúlt évtizedekben a régióhoz hasonlóan igyekezett kihasználni csodás turisztikai adottságait és természeti szépségeit. Így a vízparthoz közel, a sarudi öbölben egy új üdülőfalu jött létre, amely még napjainkban is folyamatosan alakul és formálódik. Itt található a Tündérrózsa Hajókikötő, a Kalandpart, Közép-Európa legnagyobb Aquaglide vízijátszótere és a Tisza-tavi MiniZOO is, amelyek az év minden szakában számos látogatót vonzanak.

Teljes népesség: 1184 fő
Terület: 51,62 km²

Tiszanána

 A folyó mentén a történelem előtti korokban különböző népek telepedtek le, hosszabb, rövidebb időre. Aztán szkíták, kelták éltek itt évszázadokon át, majd szarmaták, jazigok, és Attila hunjai. Úgy szólnak a mondák, hogy maga a király is innen, a Közép-Tisza vidékéről irányította hatalmas birodalmát. Az évek során Tiszanánán zömében katolikus közösségek telepedtek le, így egyik fő látnivalója a Szeplőtlen Fogantatásról elnevezett, barokk stílusban épült római-katolikus templom. Emellett csónakkikötője is híres, amely több száz vízijármű befogadására alkalmas. A kikötő közelében pedig szabadvizű strand található.

Teljes népesség: 2474 fő
Terület: 68,14 km²