Köre Kikötő - Kisköre városi kikötője és a nyaralóhajók báziskikötője / Túratippek

5 dolog, amit tudnod kell mielőtt körbebiciklized a Tisza-tavat

Néhány hasznos tipp a tó körbetekeréséhez

A Tisza-tó környéke kedvelt kerékpáros célpont, hiszen a megfelelő készüléssel könnyen teljesíthető kihívást jelent, miközben gyönyörű természeti jelenségeket figyelhetünk meg útközben. Éppen ezért most öt tippet hoztunk ahhoz, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha a Tisza-tónál pattanunk nyeregbe. 

 1. Készülj fel a tekerésre!
  A Tisza-tavi kerékpárút hossza 65 km, amely egy nap alatt kényelmesen teljesíthető azonban érdemes jó állapotban lévő kerékpárral indulni, a megfelelő biciklis felszerelésekkel. Ha Budapest felől vonattal érkezünk, érdemes Tiszafüreden kezdeni az utat, ahol van lehetőség kerékpárbérlésre is a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban.

  Kis körnek hívják azt az utat, amikor nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat - ez körülbelül 70 km. Nagy kör pedig, amikor tényleges kört megyünk, és egy kompozással zárjuk utunkat. Poroszlónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a westernesebb földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüredre.  2. Óvakodj a káros napsugaraktól!
  A kerékpárút nagyrésze a gáton halad, így ha nyáron vágunk neki a nagy útnak, érdemes megfelelő öltözetben, fényvédő krémmel és naptejjel felszerelkezve elindulni.

 3. Tervezd be a megérdemelt pihenőket!
  Korábbi cikkünkben számos étteremről beszámoltunk, ahol érdemes lehet megpihenni két tekerés között. Válaszd ki előre a számodra szimpatikus helyeket vagy éppen találj rá új kedvenc partmenti büféidre útközben, a lényeg az, hogy élvezd ki a Tisza-tó utánozhatatlan atmoszféráját. Ha családdal érkezel, érdemes akár több napra tervezni kiruccanásotokat, így számos fürdőhelyet is be tudtok iktatni a programpontok közé.

 4. Élj az izgalmas programlehetőségekkel!
  A Tisza-tavi kör természetesen nem csak gasztronómiai élményekkel gazdagíthatja nyaralásodat. Találd meg a hozzád legjobban illő programlehetőségeket is, például az abádszalóki strandon, a kiskörei hallépcsőnél vagy éppen a poroszlói ökocentrumban!

 5. Figyelj oda útközben!
  Habár a Tisza-tavi kerékpárút hivatalosan le van zárva személygépjárművek elől, gáthajtási engedéllyel lehetséges behajtani ide is, így érdemes figyelmesnek lenned útközben. Ha hosszabb útra indulsz figyelj oda arra is, hogy ne hagyj magad mögött semmilyen szemetet!